Peanut bread

Hi!

Jammie pindakaas, ik denk dat het een van mijn ultieme favorieten broodsmeersel is. Je kan pindakaas zowel zoet als hartig gebruiken. Of als pre workout 🏋️‍♂️ op een cracker of als dip bij een paar partjes appel! 🍎✨ Het recept van vandaag is deze leuke swirl peanut bread, lekker romig en toch luchtig van structuur.

Pindakaas bestaat al heel lang, het goedje is officieel uit 1878 en is een Surinaams recept. Uiteindelijk is het als pindakaas naar Nederland gekomen in 1938 door Calvé. 🏭 Nog een leuk weetje over pindakaas, voor 500 gram zijn er ongeveer 1100 pinda’s nodig. Het zit boordevolle met eiwitten en plantaardige vetten, maar ook met vitamine B & E. Healthy!! 😋

SMAKELIJK, ENJOY EN VEEL SUCCES MET BAKKEN!

Recept

Uit dit recept haal je ongeveer 8 tot 10 plakjes swirl peanut bread, uiteraard kun je het recept verdubbelen als je graag een groter brood wil maken. Het is zeker een aanrader dus hou je vooral niet in bij het maken. ENJOY!

Ingrediënten

Bereiding

  • Verwarm de oven op 220 graden.

  • Verwarm de melk tot net voor het gaat koken. Giet het in een mengschaal en strooi het gister over de melk en laat voor +/- 5 minuten staan.

  • Meng het havermeel in een kom (of de deegkom van de broodmaker) met het zout, havermout, olijfolie en de eieren.

  • Los de bakpoeder op met de azijn of het citroensap en voeg dit toe.

  • Schenk nu de melk met gist bij het mengsel tot een deeg ontstaat.

  • Sprenkel wat meel op het werkblad en doe een klein beetje olijfolie op jouw handen kneed het deeg door tot het iets elastisch wordt en je er makkelijk een bol van kunt vormen.Het deeg mag best een klein beetje plakkerig zijn.

  • Rol het deeg uit tot een recht hoekige plaat en smeer een zijde in met pindakaas. Rol vervolgens het geheel op.

  • Vorm het deeg tot een ovaalbrood en plaats deze in de broodbakvorm op op een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal.

  • Schuif het brood de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 30 a 35 minuten.

  • Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. Laat het brood afkoelen buiten de oven.

Notitie

Wil je de plakjes peanut bread langer bewaren? Snij het brood in plakjes en pak ze een voor een in met vershoudfolie en leg het in de vriezer. bak de gevroren plakjes in de oven op 180 graden in 6 tot 8 minuten af en geniet zo extra lang van je gemaakte baksels.

Ben je benieuwd naar andere leuke brood recepten? Kijk dan snel hier.