WT* zijn macro's?
Hoe zit het nou eigenlijk met die macro’s, hoeveel mag ik eten en hoe moet ik dan mijn dag, laat staan mijn weekend gaan inplannen? Moet ik dat ook echt ALLES gaan wegen.
Om de makkelijker vragen maar gelijk te beantwoorden:
Kost het veel werk? Ja, het gaat je op het begin veel werk kosten.
Blijft dat? Nee, je gaat de handvaten snel onder de knie krijgen
Dan mag ik nu geen pizza en friet meer? Nee, je mag alles! Alleen plannen wordt essentieel.
Alcohol is zeker een echte no go voor jouw plan? Nee, ik hou van heerlijk bourgondisch borrelen met mijn vriendinnen. Zonder dat zou ik me snel diep ongelukkig voelen.
De meest gestelde vraag nu ik ben afgevallen is of ik wel of niet friet en pizza heb gegeten, zodra ik ze vertel dat ik nog steeds ieder weekend pizza en friet eet zie je ze bijna steil achterover slaan. Het zit door social-media en de meeste dieet boeken in je hoofd dat je alles kan afvallen van sla, groenten en fruit. Dus ik ga je nu vertellen dat zelfs van het eten van alleen sla, groenten en fruit je ook kan aankomen. Afvallen heeft te maken met je energie balans (calorie inname – calorie verbruik (energie) = positief of negaties). Bij een positieve energie balans kom je aan, je hebt meer geconsumeerd dan verbrand, en bij een negatieve energie balans werkt het andersom. Waarschijnlijk is dit voor jouw geen nieuwe informatie. Door alleen sla, groenten en fruit te eten krijg je veel koolhydraten binnen, maar weinig eiwitten en vetten. Ook deze macro’s heeft je lichaam nodig om goed te functioneren. Maar WT* zijn macro’s? Ik ga je er alles over vertellen in deze blog. Zelf heb ik dit ontdekt in mijn periode bij personal body plan.
De key-regel om af te vallen is 80% voeding en 20% sporten. Hier komen we later in het boek nog op terug. In dit boek ga ik je dus niet vertellen wat je wel en niet mag eten, zodra je dingen voor jezelf gaat verbieden is het enige waar je nog aan kunt denken dat gene wat je van jezelf niet meer mag. Ook ben ik een echte Bourgondiër en is eten een van de meeste essentiële onderdelen van mijn leven. Geloof me borrelplankjes zijn bij mij een begrip. Doe dus wat bij jouw past en sta altijd achter je keuze.
Aan de hand van onze voedingspiramide leer jij een voedingspatroon te creëren dat past bij jouw doel. De eerste en belangrijkste bouwsteen van deze piramide is de energiebalans. Energie is namelijk essentieel voor het menselijk lichaam. Je hebt energie nodig om je lichaam te laten functioneren.
Voeding is de energiebron voor je lichaam. Door te eten en te drinken voorzie jij je lichaam dagelijks van energie. De hoeveelheid die jij eet en drinkt wordt ook wel je energie inname genoemd. Het lichaam gebruikt deze energie om te kunnen functioneren. De hoeveelheid energie die jij gebruikt om te kunnen functioneren wordt ook wel je energiegebruik genoemd.
Het energiegebruik bestaat uit verschillende onderdelen. Zo gebruikt je lichaam energie voor alle primaire levensprocessen, zoals het draaiende houden van je longen en het kloppen van je hart. De energie die je lichaam hiervoor gebruikt wordt ook wel je basaal metabolisme genoemd. Je lichaam heeft daarnaast energie nodig om voedsel te verteren en op te nemen in je lichaam. Ten slotte kosten sportactiviteiten en dagelijkse activiteiten zoals lopen, boodschappen doen en aan je hoofd krabben ook energie. Al deze onderdelen samen geven het totale dagelijkse energiegebruik weer.
Er komt dus energie je lichaam in door voeding, maar er gaat ook energie uit door alle processen in je lichaam en activiteiten die je verricht. De energiebalans geeft het verschil weer tussen je energie inname en je energiegebruik. Met een ouderwetse weegschaal is dit gemakkelijk te visualiseren.
Wanneer je lichaam evenveel energie binnenkrijgt als gebruikt, dan is je energie in balans. Je lichaamsgewicht zal dan stabiel blijven. Je komt niet aan, maar valt ook niet af. Als je lichaam meer energie binnenkrijgt dan het gebruikt, is sprake van een positieve energiebalans. Je lichaamsgewicht neemt dan toe. Wanneer je lichaam meer energie gebruikt dan het binnenkrijgt, is er sprake van een negatieve energiebalans. Het lichaamsgewicht neemt dan af.
Het menselijk lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Energie krijg je binnen door voedingsmiddelen te nuttigen die calorieën bevatten. Energie verbrand je vervolgens weer als je loopt en fietst, maar ook gewoon als je ademt bijvoorbeeld. Wanneer we praten over energie hebben we het dus over calorieën.
De calorie (cal) is een meeteenheid voor energie of warmte, net als een centimeter een meeteenheid is voor lengte. De energie van één calorie laat één gram water één graad in temperatuur stijgen. Omdat één calorie erg weinig is, wordt vaak gesproken over kilocalorieën (kcal). Eén kcal is gelijk aan 1000 kcal.
In het dagelijkse leven worden de termen calorie en kilocalorie vaak door elkaar gehaald. Op etiketten van voedingsmiddelen staat de energie standaard uitgedrukt in kilocalorieën. In gesprekken wordt echter vaak de term calorie gebruikt in plaats van kilocalorie. Wanneer iemand spreekt over calorieën, kun je er eigenlijk vanuit gaan dat diegene kilocalorieën bedoelt.
In de wetenschap wordt weer een andere term gebruikt. In plaats van calorie of kilocalorie wordt in onderzoeken namelijk gesproken van (kilo)joule (kJ). Eén kcal staat voor 4,18 kJ.
1 kcal = 1000 cal
1 kcal = 4,18 kJ
Een calorie is een calorie. Net zoals een liter een liter is, een kilogram een kilogram en een centimeter een centimeter. Een liter cola is qua volume evenveel als een liter water. Een calorie is dus niets meer dan een eenheid om aan te geven hoeveel energie hoeveelheden voedingsmiddelen leveren. Toch zijn er mensen die zeggen dat niet alle calorieën hetzelfde zijn. Wat zij eigenlijk bedoelen is dat koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol een verschillende hoeveelheid calorieën bevatten.
Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn voedingsstoffen die in grote hoeveelheden in voeding voorkomen. De verzamelnaam voor koolhydraten, eiwitten en vetten is macronutriënten. De meeste voedingsmiddelen bestaan uit meerdere macronutriënten. Een schaaltje halfvolle kwark bevat bijvoorbeeld zowel koolhydraten, eiwitten als vetten. Macronutriënten leveren in verschillende mate energie in de vorm van kcal. Dat is wat mensen bedoelen als ze zeggen dat niet alle calorieën hetzelfde zijn. De optelsom van alle macronutriënten samen bepalen echter de hoeveelheid kcal in een voedingsmiddel. Een calorie blijft dan nog steeds een calorie. In de gewoonte Macronutriënten wordt hier dieper op ingegaan.
De energiebalans is leidend. Als je aan wilt komen moet je in de basis geleidelijk iets meer eten en als je af wilt slanken moet je in de basis geleidelijk iets minder eten. Naast het uitoefenen van controle op de energiebalans, is het ook verstandig om rekening te houden met de samenstelling van jouw voedingspatroon. Het is namelijk belangrijk dat het lichaam verschillende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. De samenstelling van jouw voedingspatroon kan een bijdrage leveren aan het behalen van jouw gewenste resultaat.
Dit is het einde van WT* zijn macro’s Benieuwd naar andere leuke blogs of recepten? Klik dan snel hier of kijk hier onder voor andere soort gelijke artikelen.
Geef een reactie